Tanulj iskolánkban. Legyél IT szakember. Bővebben... Duális képzés. Bővebben... Biztos munka vagy továbbtanulási lehetőség.

magyar | srpski

Iskolánk története

Az óbecsei Műszaki Iskola a XIX. században jött létre, 1886. május 17-én, amikor az Oktatási és Vallásügyi Minisztérium jóváhagyta működését. Létrehozásának elején az iskola az Óbecsei Ipari Iskola nevet viselte. Az első tanítók Kovács Ferenc és Fárbás József lettek, az első igazgatónak Dörner Mártont nevezték ki.

Az iskolában 164 tanuló járt 33 szakmára. Legtöbben szabónak tanultak, majd cipésznek, de itt képezték ki a fazekasokat, a szappankészítőket, a szitásokat, a papucskészítőket, a bognárokat, a fésűsöket is.

1909-ben az iskola megváltoztatta a nevét, és ettől kezdve Községi Alsófokú Ipari Iskolának nevezték. Az igazgató Ugrai György volt. A tantestületben is új nevek tűntek fel: Pecze György, Julka Milovanov, Felder István és Lackovics Antun. Közvetlenül az első világháború után az iskola neve Ipari és Kereskedelmi Iskola volt.

A női ipari iskola 1925-ben alakult meg. Huszonhét tanulólány iratkozott be, akik tizenkét évesnél idősebbek voltak. Olga Đorđević és Kristina Kodić tanítónők oktatták őket.

A következő évben, 1926-ban módosult az iskola neve,  Általános Ipari és Kereskedelmi iskola lett.

1933-ban az ilyen jellegű iskolák neve megváltozott, és ezentúl községi továbbképző szakiskoláknak nevezték őket.

Az iskola a második világháború befejezését követően Ipari és Kisipari Tanulók Szakiskolája néven működik.

1953-ban megkapta a mai iskolaépületet. A társadalmi változásokkal összhangban többször is változott a tanterv és az  iskola elnevezése is.

1958-ban a Momčilo Šaranović nevet vette fel, 1967-től Momčilo Šaranović Iskola a neve. 1977-ben Momčilo Šaranović Középfokú Fémipari Szakirányú Oktatási Központ lett.

Az iskola teljes, 1996-ig változatlan neve Momčilo Šaranović Gépészeti Iskola. Ebben az évben lett Műszaki Iskola, és azóta is ez a neve.